1991 560SEL - rough running - Mercedes-Benz Forum
Mercedes-Benz Forum Mercedes-Benz Forum Header Right

Auto Insurance

» Featured Product
Wheel & Tire Center

Go Back   Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Enthusiasts Forums > DIY/Tech Help

BenzForum.com is the premier Mercedes-Benz Forum on the internet. Registered Users do not see the above ads.
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 12-31-2012, 09:49 AM   #1
Karl's MB560
Junior Member
 
Join Date: Dec 2012
Vehicle: MB 560 Sel
Location: Sewickley, PA
Posts: 4
Unhappy 1991 560SEL - rough running

This is a 1991 560 SEL w/ 140,000 on the clock. Car has been running great, but all of a sudden,when engine starts - cold - starts promply, runs smooth briefly, then appears to be 'mis-firing'. At normal cruising speed, engine appears to be smooth and rough - intermittently - and, if accelerated, roughness is apparent; sometimes when coming to a stop - in traffic - engine will completely stop, but does re-start, still running with a mis-firing type behavior. Initially, I thought I might have water in the fuel system, but I don't think so anymore. Hasn't been tuned for some time, but monitoring the fuel consumption has shown 18 - 21 mpg highway driving. Any ideas?

Last edited by Karl's MB560; 12-31-2012 at 10:03 AM. Reason: additional INFO
Karl's MB560 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Old 01-01-2013, 02:16 AM   #2
eric242340
Moderator
 
eric242340's Avatar
 
Join Date: Jun 2009
Vehicle: S320 W220/Zotye 1.3
Location: Jiangsu province China
Posts: 1,077
Pull the spark plugs out and take a picture, keep them in order ie 1 2 3 so we know which cylinder they came from, then I may be able to advise you.
__________________
ERIC
eric242340 is offline   Reply With Quote
Old 01-01-2013, 04:53 AM   #3
Karl's MB560
Junior Member
 
Join Date: Dec 2012
Vehicle: MB 560 Sel
Location: Sewickley, PA
Posts: 4
Thank you, Eric, for responding; I will do this; however, as I will be traveling beginning today (01/01/2013) for the next ten days, I will not be able toget this back to you until about 01/13 or so.
Again my thanks.
Karl
Karl's MB560 is offline   Reply With Quote
Old 01-06-2013, 05:52 PM   #4
sthomen
Junior Member
 
Join Date: Dec 2012
Vehicle: 94 E420
Location: texas
Posts: 8
Quote:
Originally Posted by Karl's MB560 View Post
This is a 1991 560 SEL w/ 140,000 on the clock. Car has been running great, but all of a sudden,when engine starts - cold - starts promply, runs smooth briefly, then appears to be 'mis-firing'. At normal cruising speed, engine appears to be smooth and rough - intermittently - and, if accelerated, roughness is apparent; sometimes when coming to a stop - in traffic - engine will completely stop, but does re-start, still running with a mis-firing type behavior. Initially, I thought I might have water in the fuel system, but I don't think so anymore. Hasn't been tuned for some time, but monitoring the fuel consumption has shown 18 - 21 mpg highway driving. Any ideas?
Sounds to me like the EGR..
sthomen is offline   Reply With Quote
Old 01-07-2013, 06:29 AM   #5
Karl's MB560
Junior Member
 
Join Date: Dec 2012
Vehicle: MB 560 Sel
Location: Sewickley, PA
Posts: 4
Karl's MB560

Thanks for the 'EGR' reply. Now I must show my ignorance. How would I
pursue 'looking' at this?
Also, Eric has asked that I pull the plugs, photograph them, which I intend on doing when I get back from traveling - this will not be until January 13.
Karl
Karl's MB560 is offline   Reply With Quote
Old 01-07-2013, 06:49 AM   #6
sthomen
Junior Member
 
Join Date: Dec 2012
Vehicle: 94 E420
Location: texas
Posts: 8
Egr

Quote:
Originally Posted by Karl's MB560 View Post
Thanks for the 'EGR' reply. Now I must show my ignorance. How would I
pursue 'looking' at this?
Also, Eric has asked that I pull the plugs, photograph them, which I intend on doing when I get back from traveling - this will not be until January 13.
Karl
Not sure on that car, Its going to be on top of intake man, near dist cap, or in front. Lookup part so you know what to look for, when you find it get car hot than tap it a few times. If its stuck it should pop open then
sthomen is offline   Reply With Quote
Old 01-07-2013, 06:59 AM   #7
Karl's MB560
Junior Member
 
Join Date: Dec 2012
Vehicle: MB 560 Sel
Location: Sewickley, PA
Posts: 4
Karl's MB560

Thanks for the QUICK REPLY. I will follow your guide, and let you know the result.
Karl
Karl's MB560 is offline   Reply With Quote
Sponsored Links
Advertisement
 
Reply

  Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Enthusiasts Forums > DIY/Tech Help


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
c180 111 engine rough running at idle amgboy Mercedes-Benz Sedans/Wagons 2 02-04-2011 01:23 AM
Mercedes 560SEL bodywork help benzz General Mercedes-Benz 2 08-31-2009 07:44 PM
Fair for '91 560SEL? udmover General Mercedes-Benz 1 07-19-2009 01:17 PM
Transmission '86 560SEL PeterP DIY/Tech Help 0 01-16-2006 06:10 PM
1990 560SEL for sale Brian H For Sale, Trade & Wanted 0 11-25-2003 12:04 PM

Powered by vBadvanced CMPS v3.2.2

All times are GMT -6. The time now is 03:39 AM.



Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Garage Plus vBulletin Plugins by Drive Thru Online, Inc.
© AutoGuide